O o o, Owens online onzichtbaarheid

De afgelopen weken heb ik het mezelf vaak horen verkondigen. “Zorg dat je het verhaal van jouw product of dienst ook goed online vertelt. Beantwoord in jouw stukken (potentiële) klantvragen”. Dan geef je ‘toegevoegde waarde’ – om er maar een marxistische term in te gooien – aan de content. 

Natuurlijk moet ik als tekstschrijver hetzelfde doen. Maar toen ik een blik wierp op mijn website werd ik niet vrolijk. Het laatste blog dateert van augustus 2018, om maar wat te noemen. Ik merkte dat ik vatbaar was voor procastrinatie – om er nog maar een vakterm, deze keer uit de psychologie in te gooien – oftewel uitstelgedrag. 

Excuus
Mijn excuus: de afgelopen maanden was ik druk aan het werk bij CZ als klantadviseur, waardoor het schrijven erbij in schoot. “Klantadviseur zijn kost me veel energie, dan heb ik geen inspiratie om te schrijven” en “Ik vind ook andere dingen interessant”. Holle frasen die steeds schrijnender begonnen te klinken. Want het is natuurlijk gewoon onwil. Onwil om iets van mijn tekstbureau te maken. Onwil om iets van mezelf te laten zien. Per slot van rekening heb ik afscheid genomen van de Rabobank om mijn tekstbureau nieuw leven in te blazen. Daarbij had ik al rekening gehouden met een parttime baan. Ik had die uren in loondienst mentaal al ingecalculeerd.

Maar er waren ook maanden dat ik geen parttime baan had. Wat was dan mijn excuus?
Aarzeling om te beginnen. Dát hield me tegen. Bang om iets doms te schrijven. Of iets waarmee ik mensen van me zou vervreemden. Ik merkte dat dat een steeds grotere blokkade voor me werd. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in… weinig updates. Zonde. Niet alleen van mijn investering in een nieuwe website, maar ook omdat schrijven in het verleden een goede uitlaatklep was. Waarom zou ik dat dan nu opgeven?

Gezandstraalde schroom
Dus Oers, laat zien wat je in huis hebt. Je hebt veel te bieden. Werp de gezandstraalde schroom van je af en aan de slag. Laat die inwendige redacteur zijn kop houden. Niet elke zin hoeft een mix te zijn van Shakespeare, Tsjechov (mits goed vertaald) en A.F.Th. van der Heijden. Anders blijf je de spreekwoordelijk bibberende achtjarige op de hoge duikplank. Zo moet ik nog beginnen aan een stuk van 1000 woorden. Een mooie opdracht, daarover later meer.

Eerst maar eens koffie zetten. Dat uitstelgedrag gun ik mezelf.

Owen van Oers    


« terug naar overzicht
: Owen van Oers
: 22 februari 2019
: online zichtbaarheid uitstelgedrag schrijven schrijver blog uitstel tekstschrijver