Wat vind jij van jouw voornaam?

Steeds meer Nederlanders haten hun voornaam kopte Metro (10-08-2018). In 2017 werd er 576 keer gevraagd om een naamsverandering, in 2015 was dat 503 keer. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Ik ben tevreden met mijn voornaam; vind Owen een goede vondst. Lekker kort, opvallend. Fijne bijkomstigheid: het was gemakkelijk om mijn tekstbureau een naam te geven.

Jonge krijger
De betekenis van Owen is Jonge krijger (1) en zo zie ik er ook uit, nietwaar fans? Het is de Engelse variant van de Welshe voor- en achternaam Owain. Die komt vooral in Engelstalige streken voor (2). Het is wel een naam die moeilijk in het gehoor ligt. Hoe vaak ik al niet als Oren (!) of Oyvind (?) ben aangesproken. Maar goed, daar ben ik zelf ook schuldig aan. Beter articuleren, that is.

In opkomst
Het is een naam die ‘in opkomst is’ om een makelaarsterm te bezigen. In 1974 – mijn geboortejaar – werden negen kinderen Owen genoemd. Maar 2017 was het topjaar: 206 (1). Daarmee staat de naam op de 77ste plaats van alle namen die dat jaar zijn ingeschreven in Nederland. De naam komt relatief het meest voor in de gemeenten Capelle aan den IJssel, Nieuwegein, Zoetermeer, Almere en Purmerend.

Achtergrond
Mijn ouders hebben een prettig eigenwijze keuze gemaakt. Mijn moeder zal de doorslag hebben gegeven. Zij vond en vindt Wales een geweldig stuk Groot-Brittannië. Ik ben er geweest en kan haar alleen maar gelijk geven. Natuurschoon, ruïnes… prachtig. En Owain Glyndwr (1359 – 1416) is de Welsh held. Hij was de laatste prins van Wales die daadwerkelijk uit Wales afkomstig was. Eat your heart out, eeuwige kroonprins Charles! Onze Owain nam het op met een rebellenleger tegen de toenmalige koning Henry IV. De Engelsen kregen hem niet te pakken. Maar hoe en wanneer precies hij stierf, is onduidelijk (3).

Reactie
Tot zover de feiten en cijfers. Maar hoe zit dat met jouw voornaam? Ben jij er gelukkig mee? Of overweeg je om een advocaat in de arm te nemen? Die moet namelijk bij de rechtbank een verzoek doen tot naamsverandering. En natuurlijk moet jouw nieuwe naam aan fatsoensnomen voldoen (Anus of bepaalde drieletterwoorden zijn bijvoorbeeld niet toegestaan). Belachelijke namen (zoals ;,!) zijn ook niet toegestaan.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Trouwens, ik had Gwen geheten als ik een meisje zou zijn…

1: https://www.betekenisnamen.nl/Naam/Owen
2: https://nl.wikipedia.org/wiki/Owen
3: https://nl.wikipedia.org/wiki/Owain_Glynd%C5%B5r


« terug naar overzicht