Zeven tips voor een relaxte vakantie

Ben of ken jij iemand die binnenkort op vakantie gaat? En bestaat de kans dat de vakantiebestemming wel, maar de vakantiestemming niet wordt bereikt? Dan zijn deze zeven tips nuttig:
 1. Zet je afwezigheidsassistent/out of office-reply aan.
  Wil je mensen laten weten dat je niet of nauwelijks bereikbaar bent? Verander je voicemail en de afwezigheidsassistent van je e-mail. Verwachtingsmanagement is belangrijk.

 2. Leef in het moment...
  Concreet: ga niet tijdens je vakantie ‘even’ je mail lezen of ‘even’ bellen. Doe dat alleen als je geplaagd wordt door onzekerheid, als je vergeten hebt om iets te doen. Maar bel niet met collega’s of werknemers met de vraag: “Gaat het allemaal goed daar?” Krijg je het antwoord “Ja” en beëindig je na enig heen-en-weergepraat het gesprek? Dan kan het de daaropvolgende minuut alsnog misgaan. Zinloos dus om je druk te maken.
   
 3. En ben je bewust van je omgeving.
  Ga je met iemand op vakantie? Bouw niet alleen me time, maar ook we time in. Dan maak je het voor jezelf aangenaam, maar ook voor je reisgenoot. Praat met elkaar, lach met elkaar, kom in beweging, pieker niet te veel. Met andere woorden: doe aangename dingen. 

 4. Zorg dat er rustdagen zijn in jouw programma .
  Als je op reis gaat, is de verleiding groot om van alles te bekijken. Een heel dichtgetimmerd programma en gáán. Niet doen, neem ook je rust en neem de dag zoals die komt.

 5. Probeer een paar woorden/zinnen te leren van de landstaal.
  Dat helpt om contact te leggen met de locals. Je hoeft geen vloeiend Chinees, Frans of Spaans te spreken, leg de lat niet hoog voor jezelf. Maar als je de taal spreekt voel je je wat minder toerist. Wees niet bang om fouten te maken wat betreft grammatica.

 6. Reis met jouw gedachten, maar laat gedachten niet met jou op reis gaan.
  Oftewel: jij bent baas over jouw gedachten. Dringt zich een negatieve gedachte op als je op vakantie bent? Ben je te veel bezig met de to do-lijst van na de vakantie? Probeer de gedachte van een afstand te bekijken, plak er geen etiket op zoals ‘pfff’, ‘lastig’ of ‘moeilijk’. Het vergt wat oefening, maar je merkt dat je er steeds beter in wordt.

 7. Neem minstens een (digitaal/papieren) boek mee over iets dat je graag wil weten.
  Een tijdschrift heeft maar beperkte ruimte om een onderwerp uit te diepen. Een non-fictieboek (informatieve tekst die op de werkelijkheid betrekking heeft) biedt die ruimte wel. Kies geen bedrijfsgerelateerd onderwerp. Als je jouw mentale accu goed wil opladen, neem dan eens afstand van ‘de dingen’. Geschiedenis, een reisgids: doe er je voordeel mee. Wees voorzichtig met Dr. Phil-achtige therapieboeken. Voor je het weet, probeer je van alles uit op jouw reispartner. En of die daarop zit te wachten…
Ik ben benieuwd of je er iets aan hebt (gehad). Laat het me weten. Dat mag natuurlijk ook na je vakantie :-).

Veel plezier!


« terug naar overzicht