België wint vanavond

Vanavond Brazilië - België (aftrap 20u). Het is de tweede kwartfinale op het WK voetbal 2018. Een ding is zeker: België wint. In huize-Van Oers dan. En van Nederland, niet van Brazilië.

Sporza
De wedstrijd bekijk ik namelijk op Sporza, zoals de Vlaamse publieke zender Canvas tijdens sportevenementen heet. Geen NOS voor mij. Sporza is er al vroeg bij… vanavond om 18:30u begint de voorbeschouwing. Er zit een mooie vijfmansformatie met veel voetbalkennis: presentator Karl Vannieuwkerke, Geert de Vlieger, Imke Courtois, Jan & Youri Mulder. Jan Mulder vervult de rol van liefhebbende analist. Hij heeft een hekel aan tactisch gebrei (mooie tirade in de rust van Colombia - Engeland), slecht ingeschoten penalty’s en spelers met maniertjes. Dat brengt hij met verve. Wezenlijk anders dan de Vlaamse gasten aan tafel. Als die het niets vinden, brengen ze het minder stellig. Mooi contrast, daarom kijk ik naar Sporza.

België en Nederland… més que un grens.

Metacommentaar
België en Nederland vinden elkaar wel wat betreft metacommentaar. Oftewel commentaar geven op de commentator. Vanavond in Kazan: Filip Joos, de Vlaamse Frank Snoeks. Er zijn heel wat anti-Filip Joos-groepen op Facebook. Zowel Joos als Snoeks hebben de nodige voetbalkennis, beiden hebben – helaas - een neiging tot schijtlolligheid. Van Joos kan ik dat hebben, van Snoeks minder. Zo had The Filip in de recente WK-thriller België – Japan een verhaal over Senegal. Eerder dit WK speelde dat land tegen Japan. Een speler verwaarloosde zijn taken bij de doelpaal, waardoor Japan kon scoren. Joos: “De Senegalese verdediger voerde zijn taken niet uit, alsof hij op een bus stond te wachten in een plattelandsgemeente waar bezuinigd is op de dienstregeling”.

Oké, Joos ging hier off topic, aangezien België – Japan gespeeld werd. Maar deze homerische vergelijking kleurde mijn avond. Een sterk beeld, je ziet de landerigheid meteen voor je. En bushaltepaal – doelpaal… mijn taalhart ging er sneller van slaan. Ook dáárom kijk ik naar Sporza.

Vlaams voetbaljargon
Vanavond passeert dit Vlaamse voetbaljargon ongetwijfeld de revue:

Binnen!: doelpunt (vooral bekend dankzij Frank Raes);
Fusilleren: wees gerust, niemand wordt vermoord. Wel: hard schieten en zo de keeper passeren;
Grinta: geen B-merk pap. Wel Italiaans voor lef, durf en doorzettingsvermogen;
In een tijd: in een keer;
In extremis: in blessuretijd of in het uiterste geval, met een ultieme krachtsinspanning;
<punten> op <aantal wedstrijden>: bij commentatoren met een neiging tot precisie. Deze cijfers worden vaak gebruikt om een vormcrisis mee aan te duiden. Of om aan te duiden dat een ploeg juist goed in vorm is. Voorbeeld: België had negen op drie in de poule. Nadeel: de kijker (lui) wordt aan het rekenen gezet.
Sterkhouder: speler die het team draagt op moeilijke momenten;
Titularis: basisspeler.

Veel plezier met de match! 


« terug naar overzicht