3 redenen waarom een uitroepteken overbodig is (en 1 uitzondering)

Ik geef het direct toe… waarom zou ik me druk maken om een onbenullig leesteken? Het Midden-Oosten staat in brand, er resideert een idioot in het Witte Huis en we beleven de droogste maanden sinds 19zoveel. Toch wil ik hier het uitroepteken aankaarten. Schrijven betekent ook: nadenken over goede interpunctie oftewel nadenken over leestekens. Vandaar.

1.Als je een uitroepteken gebruikt, dan zijn jouw teksten blijkbaar niet sterk genoeg.
Het uitroepteken is bedoeld om jouw woorden nog meer nadruk te geven. Twijfel je daaraan? Dan gaat een leesteken jou echt niet helpen, maar moet jij je woorden beter kiezen. Een uitzondering: als je scenario-/toneelschrijver bent. In een toneelstuk weet een acteur – mede dankzij een uitroepteken - dat de woorden meer nadruk moeten krijgen. Ik schrijf ‘mede dankzij’, want een beetje scenarist/toneelschrijver geeft al goede regieaanwijzingen.

2.Een uitroepteken is een holle kreet.
We worden bestookt met reclameboodschappen. Allemaal met de boodschap Koop mij en ervaar het geluk van product/dienst x. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ga niet zitten voor een reclameblok (daarom is Netflix ook zo groot geworden). Waarom? Veel tv-commercials zijn opdringerig, een esthetische janboel, ronduit beledigend voor je intelligentie. En vaak alledrie tegelijk, nietwaar René Froger? Een uitroepteken is ook een soort reclameboodschap, namelijk De voorgaande zin is echt echt écht de moeite waard, deel mijn gevoel van urgentie. Maar vaak wil ik dat gevoel niet delen. Een uitroepteken maakt het verhaal nog meer opdringerig, nog irritanter.

3.Een uitroepteken is vermoeiend.
Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar bij mij treedt altijd vermoeidheid in als mensen “Super”, “Heel erg ” of het afschuwelijke “Awesome” bezigen. Continu alles geweldig, groots en interessant vinden: het is uitputtend. Een uitroepteken is hetzelfde, maar dan in leestekenvorm.

4.Uitzondering: alleen bij ‘Gefeliciteerd’ of ‘Sterkte’.
Als je op een verjaardagskaart alleen ‘Gefeliciteerd’ schrijft, dan lijkt het te veel op haastwerk. Te veel ‘Oh ja, ik moet nog een kaart sturen, wat schrijf ik erop?’ ‘Sterkte’ zonder uitroepteken maakt op mij helemaal een terloopse indruk. Dan, maar alleen dan, zet ik een uitroepteken.

Kortom: drie keer 'nee' en een keer 'ja' tegen het uitroepteken. Dezelfde irritatiefactor als Multifocaaal en Het Solmar je vakantie zijn.

Al hebben die reclameteksten meer zeggingskracht. Irritant, maar effectief. Dat kun je van een uitroepteken niet zeggen. 


« terug naar overzicht