Dat was een nare, ijskoude douche in de ochtend

Dat was schrikken. Ik had mijn buikspierkwartier voltooid (CR7, move over ), wilde me opfrissen voordat ik achter de laptop plaatsnam. En een koude douche is daar bij uitstek geschikt voor. Een minuut moest haalbaar zijn. Maar nee. Na twintig seconden hield ik het voor gezien.

Nét iets anders
Elke ochtend nét iets anders beginnen. Het schijnt bij veel miljardairs en ondernemers gebruikelijk te zijn. Vraag maar aan Bill Gates en Mark Zuckerberg. Op die manier kun je jouw gedachten beter ordenen. Neem bijvoorbeeld mijn buikspierkwartier. Dat ziet er elke dag anders uit, wat volgorde of het aantal herhalingen betreft. Of er komt er een geheel nieuwe oefening voor in de plaats. De combinatie lichaamsbeweging – kleine aanpassing bevalt me goed.

Mediteren
Maar een minuut koud douchen? Nee, dat kon ik nog niet. Twintig minuten mediteren vind ik al een opgave. Mijn gedachten fladderen alle kanten op. Als ik tien minuten zit, begin ik dat krukje (ik kan me niet in lotuszit vouwen) danig te voelen. Positief is wel: de gedachten dienen zich aan, ik zie ze, maar oordeel er niet over. Dat zorgt voor rust.

Wat voor douche en mediteren geldt, geldt ook voor teksten. Breek eens uit de routine, begin bijvoorbeeld eens een zin met 'en' en 'maar'. Daar is niets vreemds aan. Maar leg de lat voor jezelf niet te hoog. Het feit dát je schrijft, is al goed en veelzeggend. Het betere schaaf- en slijpwerk volgt later wel. Laat je niet weerhouden door eventuele onvolmaaktheden. Maar niets schrijven - bijvoorbeeld voor je website - terwijl je barst van de ideeën? Dat is een garantie voor ongeluk.

Succes allemaal!


« terug naar overzicht
: Owen van Oers
: 27 juni 2018
: schrijftips inspiratie fitness mediteren meditatie