9 tips zodat jij schrijft als The Owen

Wandelen. Ik doe het graag, zeker als ik te veel ‘in mijn hoofd’ zit. De afgelopen dagen was dat het geval. Ik dacht na over mijn website en over nieuwe content, in het bijzonder een blog. Daarom had ik een wandeling van Den Haag Centraal Station naar het Scheveningse strand gepland. Zeewind, de zon… jaaa dan zou deze tekstschrijver zijn zinnen kunnen verzetten (pun intended).

Geloof het of niet, ik was nog nooit in Scheveningen geweest. Het stelde me niet teleur. Ik had een platte toeristenkermis verwacht, dat viel mee. Maar ik had me beperkt tot oud-Scheveningen. Mogelijk is het nieuwe gedeelte niet te harden qua vermaak.

Lang verhaal kort: achter een uitsmijter bij Beachclub De Golfslag (daar houd ik van, geen hippe Engelse naam) kreeg ik een idee. Misschien zette het beeld - zie foto - uit het Scheveningse museum Beelden aan Zee me aan het denken. Een gezicht, een masker... schijnbaar achteloos weggeworpen in de duinen. Waar sta je voor? Wat zijn jouw principes? In mijn geval: wat zijn mijn schrijfprincipes? 

Owens Negen Schrijfmaximes
Het werd de hoogste tijd om die eens op te schrijven. Kennis delen is namelijk heel wat waard. En ijdelheid kent geen tijd, daarom noem ik ze Owens Negen Schrijfmaximes (ONS). Een maxime is ‘een stelling of kernachtige spreuk die van algemene geldigheid wordt geacht voor het leven’ (bron: Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren). Als je dáár geen familiefeestje mee opvrolijkt!

Owens Negen Schrijfmaximes zijn:

 1. Schrijf gerust lange zinnen.
  In tegenstelling tot wat veel zelfbenoemde schrijfgoeroes beweren: lange zinnen – zinnen van meer dan vijftien woorden - zijn niet verkeerd. Neem bijvoorbeeld deze zin van Gerard Reve uit Op weg naar het einde (1963):

  Hoe ooit iemand de geschriften van deze zwetsende zelfverheerlijker (Henry Miller) ernstig heeft kunnen nemen is mij een raadsel, gezien de vervelende opendeurintrapperij en het losgeslagen kleinburgerdom, die er de grondslagen van vormen, alles vermengd met theosofie uit Westfriesland van 1910, en dan nog onverteerbaar slecht geschreven: zo zou ik het overjarig vitalisme van deze oude bosneuker willen omschrijven, die in zijn kruistocht tegen de bekrompenheid, zelve de vlees geworden geborneerdheid is’.

  Deze ene zin is niet opgeknipt in meer zinnen. Een goede keuze van Reves redacteur. De tirade tegen Henry Miller krijgt zo nog meer lading; die lijkt op een lange woede-uitbarsting. Kortom: het is een mooi stijlmiddel! En opknippen is niet nodig. Meteen is duidelijk dat Henry Miller het onderwerp is. In de rest van de zin staat waarom Reve niet van Miller gediend is. Met andere woorden, geen troebele soep van hoofd-, bijzinnen en zijpaadjes.

  Als je lange zinnen schrijft: doe het wel functioneel, als stijlmiddel. En wissel korte zinnen af met lange zinnen. Anders krijg je staccato-proza, wat niet fijn is om te lezen. Kortademig, armoedig. 

 2. Schrijf met de lezer voor ogen. Neem bijvoorbeeld jouw website. Stel jezelf bij elke pagina de volgende vragen: welke lezersvraag beantwoord ik? Is de tekst begrijpelijk en relevant voor de lezer? Is mijn aanbod goed afgestemd op mijn doelgroep? Pas als je dat helder op een rij hebt, kun je een goede tekst schrijven. In het verlengde daarvan…

 3. Kill your darlings. Toen ik net begon als tekstschrijver, benoemde ik ongeveer alle denkbare schrijfwerkzaamheden op mijn website. Ik had darlings zoals persberichten en scriptiecorrectie. Maar die hebben het loodje gelegd. Uit angst om iets te missen, was ik overcompleet. Resultaat: lezers worden overweldigd en haken af. Nu leg ik me toe op w ebteksten, ( e ind)redactie en b loggen in opdracht (leuke afkorting ook: WEB). Specialismen: finance en zorg/welzijn. Doelgroep: startende ondernemers of eenmanszaken. Heldere keuzes, daar gaat het om. 

 4. Als je twijfelt aan je tekst, vraag dan een proeflezer om een oordeel.
  Een proeflezer hoeft geen schrijfprofessional te zijn. Integendeel. Kies bij voorkeur iemand die tot de doelgroep van de tekst behoort. En ook iemand die opbouwend kritisch is. Oftewel: iemand die zegt waarom iets goed/niet goed is. Dat vierogenprincipe – dank je wel, Pascal van Buuren – helpt jou om de tekst te optimaliseren.

 5. Kom in beweging als je vastzit met een tekst. Ga schoonmaken, wandelen, fitnessen, maar kom achter je bureau vandaan. Daar krijg je energie van.

 6. Laat een voltooide tekst een nacht rusten. Kijk er een dag later nog eens naar. Je zult zien dat je tot verrassende inzichten komt.

 7. Zorg dat bij al jouw online posts een foto/video staat.
  Ga jezelf maar na. Vind jij het aantrekkelijk om een post met alleen maar woorden te lezen? Het oog wil ook wat. 

 8. Zet jouw innerlijke recensent uit. Dat is vaker gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar begin met schrijven en kijk waar je uitkomt. De Backspace-toets zit niet voor niets op jouw toetsenbord. En ik heb niet voor niets een cursor - dwarsstreepje - in mijn logo zitten.

 9. Laat je inspireren door concurrenten, maar ga niet alles kopiëren. Ben je helemaal weg van de schrijfstijl van jouw concurrenten? Neem niet alles van ze over, maar kijk wat jij anders kunt doen. Er is vast wel een onderwerp dat ze – al dan niet bewust – laten liggen. Of ze hanteren een stijl die jou niet ligt. 

Ik lees graag of jullie er iets aan gehad hebben. Succes ermee!


« terug naar overzicht
: Owen van Oers
: 21 juni 2018
: schrijftips schrijven scheveningen inspiratie bloggen beelden